Kungshamns IF - Stigens IF  2-1  (0-1)


1-1 Jonatan Gerrbo
2-1 Jonatan Gerrbo
 66"
 76"
(J.Arvidsson)
(R.Wickins)

Mattias Jansson
Muhamed Velic - Andreas Hartvigsson - Niclas Talp - Johnny Arvidsson
Alexander Bickel
Robin Wickins - Daniel Slätteskär
Hector Maravilla - Izudin Velic - Jimmie Larsson
   
 
Avb: 
  Kort:  
Andreas Escudeiro                                     73" Niclas Talp
Tobias Luvenberg   86" Daniel Slätteskär
Fredrik Luvenberg      
Anders Regnell      
Jonatan Gerrbo      Publik: 200

 

  Matchen mot Stigen var otroligt viktig för oss eftersom resultatet skulle vara en fingervisning om var vi kommer ligga i tabellen. Förlust skulle innebära att vi cementerades i mitten medan en vinst skulle innebära att vi fick kontakt med topplagen (även om det är en bit till absoluta toppen). Lyckligtvis blev det kontakt med toppen i och med att vi lyckades vinna med 2-1, trots underläge i halvtid. Innan matchen poängterade vi vikten av att fortsätta med vårt spel där vi vill äga mycket boll, ha bra rörlighet, tätare samarbete mellan forwards och stort tålamod. Vi talade dessutom särskilt om att vända spel mycket för att på så vis skapa ytor. Allt detta tycker jag vi gör helt ok i första halvleken, vi dominerar matchen stort och Stigen har inget spel alls utan satsar konsekvent på långa bollar mot mycket duktige anfallaren Johan Bäckström som på egen hand gav vår backlinje en hel del bekymmer. Just spelvändningar gör vi bra under första 45 även om en del av dessa fortfarande tar lite för lång tid. Bickel slog många fina crosspassningar under första halvlek från sin position som defensiv mittfältare och vi borde kunnat utnyttja ytorna som uppstod på ett bättre sätt. Det är alltså vi som kontrollerar spelet men Stigen som gör först målet. En långboll smiter förbi vår backlinje och nämnde Bäckström kan fri rulla in bollen bakom Matte i mål. Strax därefter har Stigen på nytt en bra chans där dom efter en omställning spelar in bollen i vårt straffområde och bollen är där väldigt nära att hamna hos en Stigenspelare. Utöver detta är det vi som dominerar men tyvärr är vi för uddlösa och obeslutsamma i avgörande lägen. Antingen vill vi spela bollen in i mål istället för att skjuta eller så slarvar vi med inlägg och inspel som vi kunnat göra något bättre av.
0-1 i halvtid således.
I halvtid pratade vi om tålamod och att koncentrera oss bättre i avgörande lägen, vi pratade även om att vi måste få bättre ordning på Bäckström eftersom han var deras enda offensiva hot. Den andra halvleken börjar som den första, d v s med klar dominans från vår sida men med fortsatt ineffektivitet. Efter 20 minuter väljer vi att satsa offensivt och spela 3-3-4. Dels beroende på att vi självfallet ville få bättre tryck mot Stigens försvar och dels för att Stigen enbart slog långa bollar som vi ska kunna klara med bara tre försvarare. Ändringen blev lyckad för trycket mot Stigen blev genast hårdare och 1-1 kom i matchminut 66 genom Gerrbo som på ett mycket bra inlägg från Johnny kunde skicka in kvitteringen högt i målvaktens vänstra hörn, riktigt snyggt! Efter målet valde vi att ligga kvar med vårt 3-3-4 eftersom vi kände att vi var det klart bättre laget och det slog väl ut eftersom Gerra tio minuter senare gör sitt och vårt andra mål för dagen, ett mål som påminde om det första men denna gång var det Wickins som slog inlägget och denna gång använde Gerra yttersidan av foten istället för bredsidan – bollen upp i målvaktens vänstra igen och lika snyggt som det första! Efter detta mål valde vi att återigen spela 4-3-3 eftersom vi Stigen försökte flytta fram folk. Slutet av matchen blev nervöst men vi lyckas reda ut det hela och om sanningen skall fram så skapade Stigen inget särskilt i matchens slutskede. Seger till oss och den var både efterlängtad och otroligt skön. Alla i laget stod för en väldigt bra arbetsinsats men extra beröm till Bickel som stod för många bra spelvändningar, Slätteskär som med sin inställning drar med sig hela laget och som framförallt aldrig ger upp, Jimmie som under andra halvlek går ner och spelar back på ett föredömligt sätt och naturligtvis Gerra som avgjorde matchen för oss.

Nu tar vi sommaruppehåll i två veckor och nästa seriematch är mot IFK Strömstad 3/8 och det blir en intressant och svår match. Innan säsongen hade vi som målsättning att utveckla ett eget spel och bli mer spelförande samt att till sommaruppehållet ha häng på toppen. Den första målsättningen som också var den främsta tycker jag vi är på god väg. Bortsett från matchen mot Stenungsunds IF har vi varit det klart bättre laget spelmässigt i alla matcher men vårt problem är att vi inte är tillräckligt effektiva. Vi får slita oerhört för våra mål och får inget gratis. Denna ineffektivitet har kostat oss många poäng under våren som kan komma att stå oss dyrt när säsongen väl är slut. Jag tänker på matcher som LFF, Myckleby och Ed. Jag vill påstå att vi i dessa matcher har blivit rånade på poäng. Med det menar jag att vi varit totalt överlägsna i spelet men ändå spelat oavgjort eller förlorat. Det finns inget att skylla på men det är självfallet frustrerande att helt äga en match och rada upp chanser utan att kunna avgöra. Det är nu viktigt att vi fortsätter träna på vårt spel och att vi fortsätter i matcherna att spela på det sätt vi gjort under långa stunder. Kan vi då dessutom vara mer effektiva kan det bli riktigt roligt. Något som varit väldigt positivt hittills (förutom vårt, bitvis, fina spel) är vårt försvarsspel som under vårsäsongen varit väldigt stabilt. Vi har med få undantag spelat väldigt aggressivt och inte bjudit våra motståndare på många chanser. Detta är något vi måste fortsätta med för att hösten skall kunna bli framgångsrik.

 


 

-Thomas Sernemo, KIF-